K Silvestru patří koktejly. Naučte se je namíchat a ohromte své přátele
K vánočním a novoročním oslavám neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití. Pomyslným vrcholem svátků je určitě půlnoční odšpuntování šumivého vína, ale co pít po zbytek večera? Koktejlová kultura je u nás na vzestupu a řady domácích barmanů se rychle rozšiřují. Pokud mezi ně ještě nepatříte, je nejvyšší čas se k nim přidat. Namíchat si vlastní drink je překvapivě snadné a nově nabytým um můžete zužitkovat rovnou během silvestrovského večírku.
V posledních letech se vžilo okřídlené pořekadlo „co neumíš, to se naučíš na YouTube“. Rčení nejspíš bude mít své limity, ale v některých souvislostech mu lze dát za pravdu. Míchání koktejlů se řadí mezi ně. YouTube kanál Na baru, provozovaný dlouholetým barmanem Tomášem Kubíčkem, vás krok za krokem dovede k těm nejlepším drinkům.
Nejprve ale budete potřebovat základní barmanské vybavení. Proč? Copak nejde místo shakeru použít termosku na čaj, místo barmanské lžičky tu obyčejnou a místo odměrky odhadnout množství alkoholu prostě od oka? Jistě, cesta to je. Ale vede k chuťově nevybalancovanému drinku, který si neužijete. Barmanské pomůcky mají svůj smysl nejen v tom, že vám usnadní práci, ale také díky nim dosáhnete lepších výsledků. Na e-shopu Barman.cz seženete základní i pokročilé barmanské nástroje – jednotlivě nebo v podobě již sestavené barmanské sady, která může být také skvělým vánočním dárkem.
Tři základní pomůcky, desítky koktejlů
Bez čeho se při přípravě koktejlů neobejdete? Poradíme vám, jaké základní barmanské potřeby si pořídit. Vezmeme to sestupně, tedy od toho nejdůležitějšího, co byste podle nás doma měli mít.
Absolutním základem je jigger neboli odměrka. S její pomocí nadávkujete správné množství koktejlových přísad, od alkoholu po sirup. Každý centilitr navíc totiž může zničit výslednou chuť koktejlu. A ač se může zdát, že čím více alkoholu, tím lepší drink, není to pravda. Cílem je chuťově vyvážený nápoj, v němž nebude žádná ze složek vyčnívat a přebíjet ty ostatní.
Stejně důležitý je také shaker, který je nejrozšířenějším symbolem barmanského řemesla. Slouží k promíchání přísad a ochlazení koktejlu. Musíte však šejkrovat dostatečně dlouho. Obecné pravidlo zní, že koktejl je připravený ve chvíli, kdy se kovová část shakeru ojíní a vás začnou nesnesitelně studit ruce.
Shakerů na koktejly existuje několik druhů. Na domácí míchání doporučujeme dvoudílný, tzv. boston shaker. Jeho použití je snadné a stejně jednoduše se také čistí. Jeho spodní část navíc můžete využít jako míchací sklenici.
Pokud jste však příznivci silnějších alkoholických koktejlů jako Negroni, Old Fashioned nebo Martini, míchací sklenici rozhodně využijete. A k ní barmanskou lžičku s prodlouženou rukojetí, s níž drinky vymícháte lépe než s obyčejnou lžičkou. Vyberte si ideálně tu, která je zakončená malým diskem. Jím rozmačkáte menší ingredience a bylinky.
S výčtem barmanských potřeb bychom mohli ještě nějakou dobu pokračovat. Chystáte Daiquiri party? Pak vaše ruce ocení lis na citrusy. Milujete Manhattan, ale nesnášíte lovit koktejlové třešně z jejich nasládlého nálevu? S barmanskou pinzetou to půjde lehce. Přemýšlíte, jak docílit krémové pěny ve vašem Whisky Souru bez ledových vloček? Stačí drink přecedit skrz strainer, barmanské sítko. Nezapomeňte také, že led je solí koktejlu. Nemáte-li zrovna doma ledovač, bude se vám hodit také forma na led.
Zkrátka barmanských pomůcek je celá řada. Ale doma si vystačíte se „svatou barmanskou trojicí“: jigger, shaker, barmanská lžička. Už jen s nimi vytvoříte desítky koktejlů.
Večírek volá
Všechno je připravené, hosté pozvaní, svátky jsou za dveřmi. Zbývá jediná otázka – jaké koktejly namíchat? Ani teď vás nenecháme na holičkách. Připravili jsme pro vás sedm koktejlů, s nimiž zazáříte na každé party. Výběr zahrnuje nejoblíbenější klasické koktejly a recept na vylepšený svařák jako bonus.
Sex on the Beach
Suroviny:
4 cl vodky
2 cl broskvového likéru
4 cl pomerančového džusu
4 cl brusinkového džusu
1 cl sirupu z granátových jablek
Příprava:
Sklenku typu highball nachlaďte a připravte si ingredience. Odměřte veškeré suroviny do shakeru naplněného ledem. Pořádně protřepejte a přes barmanské sítko nalijte do připravené koktejlové sklenice na kostkový led. Ozdobte plátkem pomeranče a koktejlovou třešní.
Tequila Sunrise
Suroviny:
45 ml tequily
90 ml pomerančového džusu
15 ml grenadiny
Příprava:
Připravte si sklenici typu highball a naplňte ji kostkami ledu po okraj. Nadávkujte tequilu, pomerančový džus a navrch grenadinu. Nemíchejte, abyste zachovali efekt vycházejícího slunce. Drink ozdobte plátkem pomeranče a podávejte spolu s brček pro pozdější promíchání.
Cosmopolitan
Suroviny:
2 cl vodky
2 cl pomerančového likéru (například Cointreau)
4 cl brusinkového džusu
1 cl čerstvé limetkové šťávy
Příprava:
Koktejlovou sklenku typu coupette nachlaďte a připravte si ingredience. Odměřte veškeré suroviny do shakeru naplněného ledem. Pořádně protřepejte a přes barmanské sítko nalijte do připravené sklenky. Zastříkněte esenciálními oleji z pomerančové kůry, kterou poté vložte do koktejlu.
Margarita
Suroviny:
6 cl tequily reposado
3 cl pomerančového likéru (například Cointreau)
3 cl čerstvé limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
Příprava:
Koktejlovou sklenku nachlaďte a připravte si ingredience. Odměřte veškeré suroviny do shakeru naplněného ledem. Pořádně protřepejte a přes barmanské sítko nalijte do připravené sklenky. Ozdobte osminkou limetky.
Daiquiri
Suroviny:
4 cl rumu
2 cl čerstvé limetkové šťávy
1 cl cukrového sirupu
Příprava:
Koktejlovou sklenku typu coupette nachlaďte a připravte si ingredience. Odměřte veškeré suroviny do shakeru naplněného ledem. Pořádně protřepejte a přes barmanské sítko nalijte do připravené sklenky. Ozdobte osminkou limetky.
Martini
Suroviny:
6 cl ginu
2 cl bílého suchého vermutu
Příprava:
Koktejlovou sklenku na Martini nachlaďte a připravte si ingredience. Gin a vermut odměřte do míchací sklenice naplněné ledem. Vymíchejte a sceďte do připravené sklenky. Drink ovoňte citronovou kůrou a vložte ji dovnitř.
Svařené víno
Suroviny:
50 cl červeného vína
2 cl brandy nebo tmavého rumu
4 lžíce cukru
0,5 hrnku vody
2 celé skořice
7 hřebíčků
2 badyány
kůra z citronu
kůra z pomeranče
Příprava:
Nejprve si předehřejte sklenice ve kterých svařák budete servírovat. Do kastrůlku nasypejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Poté přilijte vodu, a přidejte koření (hřebíček, skořici a badyán). Nastrouhejte kůru pomeranče a citronu a nechte na mírném ohni probublávat, dokud se karamel v tekutině zcela nerozpustí. Plotýnku stáhněte na minimum a přilijte víno s brandy (nebo tmavým rumem). To už jen podle potřeby mírně zahřejte.
Hvězda každé domácí party
S těmito drinky okouzlíte své hosty natolik, že budou chtít víc. Pokud se i vám barmanské řemeslo zalíbilo a chcete se v něm rozvíjet, přihlaste se na online barmanský kurz. Ve 39 lekcích vás naučíme vše od zbožíznalství přes různé metody přípravy koktejlů až po samotné receptury. Po jeho absolvování získáte certifikát o absolvování, ale hlavně se stanete králem domácích večírků, na něž se každý bude těšit. Pak už jen stačí zavítat na Barman.cz, kde na jednom místě seženete barmanské potřeby, destiláty i nealkoholické nápoje a další suroviny, a zábava může začít.