Jaké sklenice použít na lihoviny
Co jsou to lihoviny, a jak je dělíme?
Lihovina je alkohol, který obsahuje minimálně 15 % a nejvýše 79,5 % alkoholu. Alkohol vzniká destilací zkvašeného rmutu základní suroviny. Základní surovina též vždy neodmyslitelně ovlivňuje výslednou chuť alkoholu.
Lihoviny dělíme podle několika různých parametrů, např. podle výchozí suroviny, oblasti, kde se alkohol vyrábí, podle zpracování či podle staření neboli zušlechťování alkoholu. Všechny tyto faktory hrají roli v tom, jak bude výsledný produkt vypadat, chutnat a také do jaké kategorie bude patřit.
Zásady servírování
Druhů alkoholu je celá řada a jeho servírování se neodmyslitelně spojuje se společenskými zvyklostmi a návyky. Obecně platí jedno zlaté pravidlo: ,,Pijte to tak, jak vám to chutná”. Ačkoliv toto zlaté pravidlo platí nadevše, je zároveň dobré vědět, jak bychom měli daný alkohol správně konzumovat a jak si ho vychutnat v té nejlepší kvalitě za použití správných sklenic na lihoviny.
Sklenice na whisky/whiskey
Nejznámější skleničkou na whisky, kterou pravděpodobně budete znát, je takzvaná Whisky (česky “whiskovka”) nebo Old Fashioned glass. Tato sklenice je skvělá pro servírování whisky na ledu. Její nevýhoda tkví ve tvaru. Široká sklenice s otevřenou vrchní částí též nezachycuje alkoholická aromata whisky, a tak přicházíme o podstatnou část chuťové efektu.
Dalším typickým příkladem je takzvaná Glencairn Whisky Glass. Tato sklenice opravdu zajistí vychutnání si všech jednotlivých nuancí whisky. Typicky se v ní servíruje Single Malt Whisky ale také Irish whisky, či lehký bourbon. Kouzlo sklenice vychází z jejího tulipánového tvaru, který umožní skvěle pokládat alkohol do úst a zároveň si vychutnat veškeré druhy aroma.
Sklenice na rum
Pravděpodobně nejvhodnější sklenicí na rum je takzvaná degustační sklenice. Její nespornou výhodou je elegance na nožičce a také uzavřený tvar, který nám napomáhá ke kumulování všech vůní rumu. Rum si nejlépe vychutnáte, je-li podáván při pokojové teplotě, což platí pro jakýkoliv druh alkoholu, ale u rumu to platí dvojnásob. Led při konzumaci tedy nebudete potřebovat.
Sklenice na koňak, brandy a armagnac
Ačkoliv v názvu uvádíme tři různé kategorie alkoholu, jedna věc je spojuje a to výchozí ingredience, kterou je hroznové víno. Kvůli stejné výchozí surovině budeme pít tyto alkoholy podobným způsobem. Nejznámější a nejpoužívanější sklenicí je sklenice na koňak nebo jinak známa jako sniffer. Tato sklenice poskytuje alkoholu potřebný servis a důležitost. Sklenice je svým tvarem vhodná ke shromažďování aromat díky uzavřenému tvaru. Vyniknou proto chutě ušlechtilých destilátů. Koňak, armagnac i brandy si vychutnáte také z degustační sklenice.
Sklenice na likér
Sklenice na likér nemá nijak učebnicově určen svůj tvar. Jinak řečeno se likér může servírovat na ledu ve whisky sklenici či v degustační sklenice bez ledu a v neposlední řadě v populární likérce. Tato sklenice je známá pro svoji vysokou nožičku a velmi malý objem (většinou o objemu jedné porce panáku, tedy 0,04 l). Likérka se hodí na slavnostní přípitky a oslavy.
Sklenice na pálenky
U sklenice na pálenky to platí obdobně jako u likéru, avšak typicky se podávají v panáku, tedy v malé sklenici o objemu 0,04 l. Pokud bychom ale hovořili o pálence prémiové či ušlechtilé (stařené), měli bychom ji podávat v degustační sklenici tak, abychom mohli cítit jemné páry uvolňující se z alkoholu.